Soveposens temperaturer

Soveposens temperaturer

Soveposer; CEN og temperaturer

CEN / EN 13537 er et europæisk certifikatet der er blevet skabt med henblik på at standardisere og ensarte temperatur vurderinger for soveposer fra forskellige producenter. Dette betyder at alle soveposer der henholder sig til CEN vil have deres temperatur vurdering sat efter en standardiseret laboratorie test.

Dette gør at soveposer fra forskellige producenter vil have sammenlignelige temperaturer. CEN standardiserer temperatur-vurderinger for soveposer produceret og/eller solgt i Europa.

CEN gælder ikke for militært brug og soveposer lavet til brug under ekstreme forhold (komfort under -25°C).

Certifikatet bliver brugt i flere lande, både udenfor og indenfor EU: Østrig, Belgien, Tjekkiet, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Island, Irland, Italien, Luxemborg, Malta, Holland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Romænien, Slovakiet, Spanien, Sverige, Schweiz og England.


De fire temperaturer:

Ved CEN testen benyttes der en termisk Mannequin dukke, som producerer fire temperatur resultater – Øvre grænse, komfort, lavere grænse og ekstrem grænse.

Max – Temperaturen hvorved et standard menneske kan sove uden høj perspirering (svede). Testen er lavet med hætten og lynlåsen åben, samt armene på yderside af soveposen.

Høj komfort (♀)Temperaturen hvorved en standard kvinde kan forvente at sove komfortabelt i en afslappende position. Høj komfort er derfor den temperatur som vi anbefalder kvinder kigger efter, ved køb af ny sovepose. 

Lav komfort (♂)Nedre grænseTemperaturen hvorved en standard mand kan sove i 8 timer, i fosterstilling uden at vågne. Lav komfort er den temperatur, som vi anbefalder af mænd bruger som retningslinje ved køb af ny sovepoe. 

Ekstrem grænse -  Minimum temperatur hvorved en standard kvinde kan opholde sig i soveposen i 6 timer uden at risikere død eller hypotermi (dog med frostskader).


Standard mand (25 år gammel, højde 1.73 cm., vægt 73 kg.)

Standard kvinde (25 år gammel, højde 1.60 cm., vægt 60 kg.)

De temperaturer der er angivet i navnet på alle soveposerne, er komfort temperaturen for mænd. Alle de soveposer der designet til kvinder, samt børnesoveposer, er angivet med Komfort temperaturen for kvinder (høj komfort).
 

Træt af at fryse? Se vores udvalg af både dunsoveposer og fibersoveposer her