Valg af rygsæk

Valg af rygsæk

Vandrerygsæk og dagstursrygsæk

Hos Vandregrej forhandler vi et bredt udvalgt af vandrerygsække til de lange ture ud mod horisonten og dagstursrygsække som både kan anvendes på korte ture og som den alsidige rygsæk i hverdagen. For at hjælpe dig godt videre og med at træffe det rigtig valgt, har vi derfor skrevet denne korte guide til hvad du skal vide og være opmærksom på, når du skal vælge din næste vandrerygsæk eller dagtursrygsæk.

Hvad er et vandsystem/vandblære

Et vandsystem eller vandblære er også ofte omtalt som camelback, men hos Vandregrej har vi valgt at kalde det for vandblære.

En vandblære er simpelt fortalt en ”pose” eller nærmere, en blød plastisk beholder til vand og en slange med en drikketud. Vandblæren isættes inde i rygsækken og slangen føres derefter fra rygsækken og ud på skulderremmene, hvorpå den kan sidde når den ikke bruges.

Næsten alle rygsække som Vandregrej forhandler, kan der isættes vandblære og der er derfor en lille åbning fra rygsækken og ud til skulderremmen som slangen kan føres igennem.

Radical 80 ultra letvægts rygsæk, har ikke åbning til vandblære, grundet dens særlige materiale og meget lave egen vægt.

En vandblære gør at du ikke behøver at anvende en almindelig drikkedunk, når du vandre med din rygsæk, dette betyder at du slipper for bøvl med at skulle finde drikkedunken frem og pakke den ned igen. Vandregrej anbefaler dog at du altid har en drikkedunk med dig på længere vandreture, idet en drikkedunk er praktisk at have med til både madlavning, førstehjælp og som ekstra vand når du ligger i lejr.

Du kan se vores udvalg af vandblære her og vores farverige drikkedunke her


Hvad er et bæresystem?

Et bæresystem består af rygsækkens skulderremme, hoftebælte og udformningen af rygstykket på rygsækken. Det er vigtigt at du altid tilpasser din rygsæk så den passer til din ryglængde og at du gerne foretager tilpasningen af rygsækken, imens du har den på og med en vægt der modsvarer det du forventer du vil vandre med.

Hvis du er i tvivl om hvordan du indstiller din rygsæk korrekt, foreslå Vandregrej at du søger ekspert hjælp hos erfarende friluftsfolk og som et alternativ eller supplement, foreslår vi denne her video, med Erik B. Jørgensen, hvor han let, kort og præcist forklare hvordan du indstiller din rygsæk.

Konsekvensen af ikke at have indstillet dit bæresystem korrekt, vil ofte være øm ryg, ømme skuldre, samt øget chance for hovedpine.

Hvordan vælger jeg rygsækkens størrelse?

Det er ofte svært at sige hvor en stor rygsæk den enkle skal vælge, idet dette ofte variereralt efter hvor lang tid du skal være afsted, hvor meget udstyr og mad du skal have med, samt hvor meget du fokusere på letvægts udstyr, eller det mere klassiske udstyr.

Endelig er der den altgørende faktor, hvor god er du til at begrænses dig og hvor meget kan du bære. Dog kan vi komme med en general guide, som vi ofte også selv anvender når vi skal kategorisere rygsække. Vi har opdelt vores rygsække efter tre overordnet kategorier:

Små rygsække ˃ 40 l.: Anvendes som dagstursrygsæk, skolerygsæk og hverdagsrygsæk.
Store rygsække ˂ 40 l.: Til weekendture, vandreture, Ugeture og længere.
Letvægts rygsække: En serie af ultra lette rygsække, til dig der har fokus på det minimale. 


I de tre kategorier har vi ud fra hvert produkt, angivet hvad vi mener den enkelte rygsæk egner sig til, ud fra ovenstående kategorisering, men dette er som sagt kun et forslag til at gøre det lettere for dig, at finde den rygsæk du skal bruge.

Derudover har vi en kategori med alt det tilbehør du oftest behøver til din vandrerygsæk eller dagtursrygsæk, såsom vandblære. De fleste af vores rygsække har et indbygget regnslag, hvilket altid fremgår af produkt beskrivelsen.

Du kan se vores udvalg af vandrerygsække og dagstursrygsække her - God tur!