Vandsøjletryk

Vandsøjletryk

Vandsøjletryk

Vandtæthed/vandsøjletryk bliver ofte betragtet som et vigtigt parameter i forbindelse med overtøj og telte. Vandsøjletryk er let for dig som forbruger at sammenligne, hvorimod det er svært at sammenligne design og mange andre ting.

Vandregrej har derfor lavet denne vejledning i hvad vandsøjletryk er.

Definition af vandsøjletryk

Vandsøjletryk angives i millimeter, hvor vandsøjletrykket er mængden af vand, som 1 kvadratcentimeter af en teltdug eller jakke kan modstå, før det gennembrydes af vandet. Jo højere vandsøjletryk, desto større mængde vand kan materialet modstå. 

Overtøj anses for at være funger tilfredsstillende, med hensyn til vandtæthed, hvis dette kan modstå et vandsøjletryk på 3-4000 mm.Ved telte anses et vandsøjletryk på 1500 mm for at være vandtæt, her skal man dog være opmærksom på at det gør en stor forskel om man har direkte kontakt til teltdugen eller ikke. 

Et oversejl som har et vandsøjletryk på 3000 mm, anses for at kunne klare næsten al slags regn. Bunden af teltet, må gerne have et vandsøjletryk imellem 8000 og 10.000 mm, idet at man her har direkte kontakt og presser materialet ned mod jorden, hvilket man ikke gør ved oversejlet. 

Vandsøjletrykket på bunden er dog meget vejledende, idet et så højt vandsøjletryk kun er krævet hvis man slå et telt op på en våd eller snedækket overflade, fremfor hvis det bliver slået op på en tør græsplæne.

Vandsøjletryk bruger man ikke i forbindelse med bomuldstelte. 

 
Tapede / svejsede syninger

Vand vil altid forsøge at trænge ind alle vegne. Derfor er det også vigtigt, at der er tapede eller svejsede syninger på såvel bunden som teltdugen. Alle telte fra Vandregrej har tapede syninger og enkle af vores ekspeditionstelt har svejsede syninger, som giver øget holdbarhed og vandtæthed.

Hvorfor er der kondens i mit telt?

Det kan skyldes utætheder, men kondens opstår oftest grundet følgende: 

  1.       Ved madlavning i teltet.
  2.       Når du ånder.
  3.       Tørring af tøj eller støvler.
  4.       Teltet er slået op på fugtig jord.
  5.       Hvis du ophold dig i teltet, når kroppen er varm og svedig.

Kondens kan ofte minimeres ved at lufte ud, men er svært helt at undgå.

Leder du efter nyt telt?!

Hos Vandregrej har vi kvalitets teltet til et hvert formål og prisklasse; lige fra klassisk familietelte, til letvægtstelte og hårdføre ekspeditionstelte, hvor intet skal stoppe en.

 Se vores udvalg her