Fibre- eller dunsovepose?

Fibre- eller dunsovepose?

En sovepose, er ligesom sko – et par er aldrig nok.

Et par gode vandrestøvler, er som de fleste ved, vigtig for at få en god tur og kunne nyde oplevelserne i naturen. Ligeså vigtig er en god, eller nærmere den rette sovepose, for din tur.  


En sovepose er nødvendig for at holde varmen, men det er vigtig at overvejer hvornår og hvor du skal bruge din sovepose. Skal du bruge din sovepose til en let tur under varme himmelstrøg, hvor nattetemperaturen er høj og vægten af soveposen skal være lav; eller er du på vej på ud på langrendsski i Sibirien hvor dagene er kolde og nætterne endnu koldere.


Som udgangspunkt findes der to typer af fyld til soveposer; dun og fiber. Dun er et rent naturprodukt og dunsoveposerne fra Husky og Ferrino er fyldt med 90% gåsedun og 10% fjer. Fibersoveposer kommer i mange forskellige varianter og fælles for de fleste fibre er at de er fugtresistente.


Kort fortalt er dun dyrest, lettest og fylder mindst, mens fibersoveposer er fugtresistente og kan i dag byde på mange af de samme egenskaber som dun.

Hvorfor fibersovepose?

Fælles for de fleste gode fibersoveposer er at de alle tåler fugt, hvilket betyder at en fibersovepose er idel til brug i klimaer med høj luftfugtighed og på f.eks. kano- eller kajaktur.


Selvom en fibersovepose bliver våde, vil fibrene bevarer deres struktur og fyldighed, og dermed evnen til at isolere.


Fibersoveposer kræver ikke så megen vedligeholdelse i forhold til til en dunsovepose, her med tanke på tørring og luftning og er ofte en del billigere. Ulempen ved fibersoveposer er en lidt højre vægt og pakket størrelse.

Se vores udvalg af fibersoveposeher

 
Hvorfor dunsovepose?

En dunsovepose er ligesom ens dyne der hjemme, man vil helst ikke væk fra den.


Fordelen ved dun er dens høje varmeegenskab i forhold til vægten, hvilket betyder at dunsoveposer ofte vejre mindre og fylder mindre. Dun tillader en større grad af damp fra kroppen at trænge ud igennem soveposen, dette gør dog at en dunsovepose skal vedligeholdes mere idet den skal luftes og tørres godt efter brug, idet dun ikke tåler at være fugtig i længere tid.


En dunsovepose tager lang tid at tørre, og våde dun isolerer dårligt fordi dunene klasker sammen i klumper i soveposen. En dunsovepose kan sagtens bruges i våde klimaer eller under mere ekstreme forhold, hvis du søger for at holde soveposen tør, ved f.eks. at pakke den vandtæt og ”lufte den ud” i teltet inde du pakker den ned igen.


Dun er meget komprimerbart og ved korrekt behandling en lang levetid, der ofte opvejer den lidt dyre pris end en fibersovepose.


Både dun- og fibersoveposer har bedst af at blive opbevaret i ukomprimeret stand, hvis fyldet skal bevare sin spændstigheden.

 
Se vores udvalg af dunsoveposer her