Vandresokker?

Vandresokker?

Vandresokker

Vandresokker er ligesom luften i et bildæk, uden det kommer du ikke særlig langt. Hvor dit fodtøj sørger for aflastning, støtte og sikre kontakt med underlaget, sørger dine sokker for komforten omkring din fod.

Ligesom komforten er vigtig ved valg af alt andet udstyr, er komforten omkring foden ligeså vigtig. Næsten alle mennesker vil i løbet af en dag i fodtøj kommer til at svede om fødderne, og det er her sokken kommer til nytte. Sokken skal være med til at håndterer fugt, sved og varme samt sikre at foden sidder godt i fodtøjet. Der er stor forskel på om du vælger uld eller syntetiske sokker.

Lad os starte med at slå én ting fast. Bomuldssokker til vandring, og alle andre typer friluftsbrug, er ikke anbefales værdigt! Bomuld suger meget væske og er meget lang tid om at tørre, hvilket betyder at en bomuldssok hurtig vil blive meget våd og kold at anvende, hvilket hurtigt vil indbyde til vabler, irritation af huden og afkøling.

Uld eller syntetiske sokker?

Både syntetisk materiale og uld er velegnede til friluftsbrug, men ved anvendelse i fodtøj vil uldens gode egenskaber til at fugt- og temperaturregulere, have stor betydning. I forhold til uld, har syntetiske materiale mange fordele, som uld ikke har; de transporterer sved og fugt væk fra kroppen bedre end uld og de tørrer hurtigere, men til gengæld kan de ikke absorber fugt ligeså godt og det vil derfor ofte være svært at komme hurtig nok af med fugten, hvis man anvender dem i et par støvler med vandtæt membran, idet en membran mindsker åndbarheden.
 

Vælger man en vandresok i syntetisk materiale, som har gode fugttransporterende egenskaber, bør man kombinere sokken med et meget åndbart fodtøj som f.eks. en læderstøvle uden membran. Syntetiske sokker vil ofte være bedst at bruge, hvis man ikke har bukser på som går helt ned over støvlen, så sokken har mulighed for at afgive fugt til luften, uden at være dækker af et lag tøj.

Uldsokker har som nævnt gode fugtsugende egenskaber, det betyder at uldfibrenes kerne kan absorbere op til 33% af dens egen vægt i fugt, imens fibrene samtidig har en fedtet, vandskyende overflade. Uld vil derfor kunne absorbere fugt, uden at føles fugtigt, kombineret med at uld bevarer sine temperaturregulerende egenskaber, også når det er vådt. Vandregrej anbefaler derfor uldsokker til fodtøj med vandtæt membran, og man derudover uagtet typen af sokker altid søger for at lufte sine fødder og støvler når muligheden byder sig, samt skifte sokker hvis de begynder at føles våde. 

Antal sokker med på tur?

Vandregrej forslår altid at man som minimum har to par sokker med på tur, så man altid har mulighed for at skifte til et par tørre sokker. Det optimale antal til længere ture er efter vores erfaring tre par sokker, idet du altid kan anvende er par, have et par i reserve, hvis de andre bliver både eller til at sove med, samt have et par til tørring/udluftning.

Se vores udvalg af vores vandresokker her