Valg af telte

Valg af telte

Valg af telte – letvægtstelt, ekspeditionstelt eller et klassisk campingtelt?

Det at vælge et nyt telt, hvad end det er et letvægtstelt, ekspeditionstelt, eller en helt anden type, kan det ofte være en udfordring, mange kigger efter anmeldelser, andre hvad ens venner og familie har og endelig hvilken pris du er villig til at betale.

Hos Vandregrej har vi forsøgt at lave denne gennemgang, af hvad du skal overveje når du skal købe nyt telt. Guiden er baseret på vores egner og andres erfaringer, og er derfor skrevet ud fra hvad vi mener er væsentligt.

Der findes et stort udvalg af letvægtstelte, ekspeditionstelte og mellemsæsons telte og det er nemt at blive forvirret, når du skal finde et telt der passer til netop dig og dit behov. Der er mange spørgsmål der gør sig gældende. Hvor stort skal teltet være, hvor højt skal det være, hvor meget må det veje og skal der være et stort apsis, eller er det mindre vigtigt.

Vi ved er erfaring at et telt med siddehøjde klart er at foretrække når man rejser flere sammen og til steder hvor man kan opleve meget regn og derfor meget tid i teltet. Men ved en tur hvor teltet kun er til overnatning, og ikke ophold, er siddehøjden ikke nær så relevant.

Størrelsen af selve sovekabinen er vigtig i forhold til hvor meget tid du forventer at skulle bruge i teltet. Jo mere tid der bruges i teltet, jo mere plads bør du have i sovekabinen til at bevæge dig på og opbevare bagage.

Udover 1 personers teltene, har stort set alle Huskys og Ferrinos letvægtstelte mere end en udgang, hvilket gør det nemmere at komme ud af teltet, og det forbedrer også  udluftningen i sovekabinen markant.

Letvægtstelt, ekspeditionstelt eller?

Når det handler om valget af et letvægtstelt er vægten af teltet selvsagt relevant, men også her er det godt at finde ud af hvor vigtig vægten er i forhold til hvad teltet skal kunne og bruges til. Er det et telt der skal bruges til korte ture hvor vægten kan være vigtigere end teltets størrelse og komfort eller er det til brug på længere ture, hvor komforten kan gøre det værd at bære et nogle ekstra 100 g.

Det kan også være relevant at undersøge hvordan teltet slås op. Er det hele teltet på en gang (enkeltlagstelt), er det inderteltet først og derefter spænde oversejlet på, eller er det oversejlet først og derefter spænders inderteltet fast indvendigt?

Der er fordele og ulemper ved alle tre metoder.

Enkeltlags telte, f.eks. Sinister I, er et 1-personers letvægtstelt, der er skabt til overnatning og ikke ophold. De er nemme at slå op, da hele teltet er samlet i et og slås op på en gang.

Fordelene ved et telt der slås op med yderteltet først, er at inderteltet kan slås op i tørvejr, dækket af det vandtætte ydertelt. Hvorimod et telt hvor inderteltet slås op først er at teltet på varme tørre dage kan benyttes uden yderteltet og derved er et stort myggefrit rum, med udsigt til stjerner og solopgang.

4 sæsons telte og ekspeditionstelte bliver ofte slået op med yderteltet først, idet denne type telt er skabt til at blive benyttet i klimaer hvor blæst, regn og sne ofte vil være en del af vejret og det derfor er vigtig at holde selve inderteltet tørt. Enkle ekspeditionstelte fra Ferino er dog en undtagelse herfra, idet disse ekspeditionstelte er lavet med indertelt som er vandresistent og derfor bedre kan klaret vejrlige udfordringer, samt at de har en højde der vil besværliggøre at sætte yderteltet op først. 

Ofte vil det være letvægtstelte og 2-sæsons telte som bliver slået op med inderteltet først for at gør det muligt at lufte ud og bruge teltet som et stort myggefrit rum.

Apsis

Teltets apsis har også en betydning for hvordan du kan benytte teltet og hvor trængt eller rumligt du føler teltet er. Nogle letvægtstelte har kun plads til et par støvler i apsis, hvilket betyder du enten skal have alt din bagage i inderteltet, hvor du sover, eller du skal have det liggende ude under en seperat overdækning.

Hos Vandregrej anbefaler vi derfor altid at overveje, hvor meget plads har du behov for til dig selv og dig udstyr, idet mange kun kigger på vægten af et letægtstelt og ikke om et letvægtstelt der vejre 100 g. mere vil kunne give plads til både dig og din rygsæk, uden I skal ligge i ske.

Et ekspeditionstelt vil ofte have et større apsis, idet der gerne skal være plads til alt bagagen kan ligge i tørvejr og de større ekspeditionstelte vil ofte have så meget plads at du vil kunne sidde og f.eks. spise eller tørre tøj i apsis.

Kondens

Kondens er svært at undgå i telte, men jo mere teltet kan udluftes, jo mindre er risikoen for kondens. Kondens stammer mest fra jordens fugt der stiger op gennem et udækket apsis og fra teltets sider. En anden stor synder til kondens er vores udånding, mens vi sover og opholder os i teltet, og den fugt der kommer fra vådt tøj der er i teltet.

Det er derfor vigtig at udlufte teltet, både for teltes, din, og din soveposes skyld. Alle vores ekspeditionstelte og letvægtstelte fra Husky og Ferrino har udluftningskanaler som gøre det muligt at få en luftcirkulation i teltet, mens du bruger det.

Hvis du vil vide mere om vandsøjletryk, foreslår vi at du kigger her  

Hvad vi syntes

Overordnet vil vi altid anbefalede at du gør dig klart hvordan og hvor du skal bruge dit nye telt, hvor meget plads du skal have i det, skal der være plads til en eller flere personer og skal der også kunne være bagage? Endelig skal du overveje hvad du har til rådighed at købe for og om letvægt, komfort, holdbarhed eller noget helt andet er vigtigst for dig.

En anmeldelse af et telt, kan nogle gange være brugbart at læne sig op af, men ofte vil anmeldelse, ligesom ens egen holdning, f.eks. være præget af ens præferencer, opfattelse af størrelse og smag i forhold til farve og udformning.

Hos Vandregrej, vil vi altid gerne komme med et forslag til dig nye telt, ud fra hvad du søger, men vi opfordrer også folk til altid selv at læse om teltet, se plantegningen af teltet og se billeder af det.

 Se vores udvalg af telte